מצוות שמיטה, היא מצווה ייחודית שיכולה להתרחש פעם בשבע שנים ואולם בעידן המודרני, כמעט שרק חקלאים יכולים לקיים אותה. כיום, אין הרבה יהודים שהם בעלי קרקע מניבה ויכולים לעצור ולהשבית את פעילותה כפי שמצוות שמיטה מחייבת, אז איך יקיימו יהודים בכל העולם את המצווה הנדירה יחסית?
מצוות שמיטה אמיתית: הכסף הולך לחקלאים גיבורי כח!
החווה החקלאית "שדה כלב". ויקב הבוטיק לה פורה בלאנש ביער יתיר. משיקים מיזם ייחודי המאפשר לכל יהודי להשתתף באופן פעיל וממשי במצוות השמיטה. ועל הדרך גם לסייע לחקלאים הגיבורים השובתים מפעילות. ובכך לחזק את ההתיישבות היהודית והחקלאות בארץ ישראל. באמצעות רכישת עץ פרי פעיל למשך שנה. יכול כל יהודי להיות בעלים של עץ בארץ ישראל. לשמוט אותו כהלכה. לקיים מצווה מדאורייתא. ולדעת שכל ההכנסות ממכירת העצים משמשות חקלאים השובתים מפעילות – כהלכה. ככל הנראה זה המיזם היחיד שאינו מסחרי ושכל ההכנסות ממנו עוברות למי שזקוק לו באמת כדי לחיות בשנה בה אין הכנסות כלל מיבולים.
החווה והיקב, מנפיקים לכל משתתף הסכם שותפות חתום ומעוצב. תעודה מקורית עם פרטי העץ שרכש לשנה. מיקומו המדוייק. מספר חלקה ואפילו מספר העץ, אותו אפשר לבקר בכרם.
בעידן המדינה המודרנית, הקשר לאדמה הולך ונחלש. רבים מדברים על חזון השמיטה כערך חברתי לאומי, ומדגישים את שמיטת הקרקעות ושמיטת כספים כדרך ליצירת שוויון הזדמנויות אמיתי וחדש לכולם. בזמן שהדעות לגבי פתרונות האכילה בשמיטה נעות בין היתר מכירה, אוצר בית דין, ויבול נוכרי – צריך לעצור רגע ולברר מי עוד חש את השמיטה בליבו ועל בשרו, למעט מספר קטן של חקלאים?
גדולי ישראל בכל הדורות קראו ציבור לחזק את גיבורי הכוח עושי דברו שמוסרים את נפשם ואת עסקיהם כדי לקיים את המצווה המיוחדת. גם הראי"ה קוק זצ"ל פרסם קול קורא בעניין. "אבל לעת הזאת אנו חייבים לתמוך בידי אחינו אלה שרצונם חזק ואמיץ לשמור את קדושת הארץ ושבתה להכין בזה עזרה מיוחדת קופה של שומרי שביעית".
החווה החקלאית "שדה כלב" שומרת ומקפידה מזה שנים על שמיטה למהדרין ועל טהרת העבודה העברית. מציעה כעת לציבור הרחב ליטול חלק במיזם ייחודי. הנה הזדמנות מעשית בעלות סמלית המאפשרת לכל אחד ואחת להשתתף ממש בפועל במצוות השמיטה תשפ"ב כהלכתה. המיזם כולל שותפות בגפנים והשתתפות ממשית במצוות השמיטה. זאת חוויה מעולם אחר.
חוות "שדה כלב"
את הרעיון למיזם הייחודי הביאה החווה החקלאית "שדה כלב" ממזרח לחברון, אחת הראשונות ביהודה ושומרון, המגדלת דובדבנים וכרמי יין. החווה שבהר חברון טובלת באוויר הרים צלול כיין, הנותן ליין המופק מכרמיה ולדובדבנים את הטעם המיוחד והמוערך בארץ ובעולם.
זאת אחת החוות הראשונות שיצאו מחוץ לתחום הישוב הקהילתי ביהודה ושומרון ומהראשונים שהביאו את גפן היין להר הגבוה ביהודה. היא ממוקמת בסמוך לכפר בני-נעים בגבול שבין מדבר יהודה וחברון. ממש בסמוך לקו פרשת המים בגובה של כ 900 מ' מעל פני הים.
הקרקע נרכשה ע"י יהודים ב 1936, עוד בתקופה הבריטית. רוכשי הקרקע קנו אותה אחרי הפוגרומים בחברון ב 1929 ודווקא בשנה שבה פרץ המרד הערבי ב1936, דבר המעיד על אמונה גדולה של הרוכשים בגאולת אדמות ובהתיישבות יהודית בהר חברון. במשך השנים ניטעו במקום עצי דובדבן וכרמי יין. במקום מקפידים על עבודה עברית וקיום מצוות התלויות בארץ בהידור.
עד להסכמי אוסלו היו קשרים טובים עם השכנים הערבים ואפילו ראש המועצה בבני נעים וחברי המועצה באו לביקור נימוסין במקום. ואולם, בעקבות ההסכמים, השתלטו הפת"ח והחמאס על הכפר בני-נעים והמקום הפך לקן צרעות טרוריסטי. במבצע צוק איתן ספגה החווה 4 גלים של התקפות פורעים שחדרו למקום עם צמיגים בוערים ובקבוקי תבערה ושרפו עצי גפן, עצי דובדבן, מערכות השקיה ועוד. לחווה נגרמו נזקים גדולים בהיקף מאות אלפי שקלים. גם במבצע שומר החומות הסתערו עשרות פורעים פלסטינים על המקום עם צמיגים בוערים ובקבוקי תבערה. שרפו 10 עצי גפן ועצי דובדבן. ופגעו במערכות מים ובסככה.
החווה מתמודדת לאורך השנים עם מאות חבלות בעצים ובמערכות ועומדת בעוז רוח כנגד פורעים ומחבלים.
יקב לה פורה בלאנש
זהו יקב בוטיק ביער יתיר, המפיק מענבי "שדה כלב" את סדרות היין האיכותיות שלו. היין נמכר באתר היקב ובמרכז המבקרים וכן בארה"ב ובצרפת. יינות היקב זכו במדליות והם נחשבים ליינות פרמיום בארץ. היקב מציע לכל מי שירכוש שותפות בתוכנית "לגעת בשמיטה" אפשרות של רכישה מוזלת משמעותית מיינות היקב. (15%)
כמו כן למעוניינים יתאפשר בציר עצמי של ענבים בקדושת שביעית בסוף תשפ"ב (ספטמבר 2022) עם אופציה ליצור יין בכמות ביתית, מהענבים שנבצרו בסיוע היקב (בתיאום מראש).